Teugels zijn er in verschillende lengtes, breedtes en diktes met clip of met gesp sluiting enz.. Hoe bepaal je welke teugel je nodig hebt? Om je keuze te vereenvoudigen lees je hieronder de verschillen in teugels uit onze shop.
Teugels met clip sluiting
Teugels met clip sluiting worden gebruikt in de Academische opleiding en straightnesstraining in combinatie met een kaptoom. Veel bitloze hoofdstellen worden gebruikt in combinatie met teugels met clip sluiting, zodat je de teugel snel kunt bevestigen of verwijderen.
De clip sluiting aan beide zijdes van de teugel, maakt het eenvoudiger om te wisselen van grondwerk naar werk aan de hand en longeren. Tijdens grondwerk en longeren bevestig je 1 clip aan de middelste ring van de kaptoom en tijdens werk aan de hand bevestig je beide clipjes aan de kaptoom, bit of bitloos hoofdstel.
Tijdens werk aan de hand glijden de teugels door de manen van je paard, het is daarom aanbevolen om teugels te gebruiken zonder gesp in het midden van de teugel maar een doorlopende teugel. De gesp in het midden van de teugel kan in de manen blijven steken waardoor je teugelhulpen worden verstoort.
Teugel met gespsluiting
Deze teugels zijn de meest bekende teugels in o.a. de dressuur en springsport. De teugel met gesp sluiting wordt gebruikt om aan de bitloze scharen of het bit te bevestigen. De teugel met clip sluiting is daarvoor minder geschikt vanwege metaal op metaal, waardoor hulpen minder goed door komen.
Teugels met grip
Als je vaak of snel je teugels kwijt bent of je wilt graag iets meer om vast te houden hebben, dan is een teugel met grip een uitkomst. Teugels met grip zijn er in verschillende diktes en grip materialen. Voorbeelden hiervan zijn: aan één zijde een rubber laagje en andere zijde van leer, (katoen)webband verweven met rubber, geheel van rubber met nopjes in het handbereik of gevlochten leer.
Lange Teugels - Lange Lijnen
Werk aan de lange teugel is een leuke afwisseling voor het paard en ruiter en een aanvulling op de training onder het zadel of voor de koets. Ideaal voor als je niet kunt rijden en toch met dressuur bezig wilt zijn. Werk aan de lange teugel versterkt de communicatie tussen jouw en je paard, vergroot het vertrouwen en wederzijds respect.
Werk aan de lange teugel wordt gebruikt in de Klassieke Dressuur waarbij je naast en achter het paard loopt. Dit is tevens een risico volle positie. Het is dan ook belangrijk dat als je begint met het werk aan de lange teugel dat je een braaf paard hebt die niet snel uitslaat met de benen.
Welke stijlen lange teugel werk zijn er?
Weense en Italiaanse stijl:
Bij de stijl gebruik je enkle een hoofdstel en lange teugels. Je houd daarbij lichamelijk contact met je paard en staat dicht achter of naast het paard ter hoogte van de achterhand. Deze stijl zie je onder andere bij de Weense Rijschool
Franse stijl:
De Franse stijl zie je terug bij de Catre Noir in Saumur (Franse Rijschool). Bij de Franse stijl wordt gebruik gemaakt van een singel en lopen de teugels door de ringen van de singel naar het bit. De ruiter loopt verder achter het paard en het overstappen van het werken aan de dubbele longe verloopt voor je paard vrij natuurlijk. De Franse stijl is handiger voor paarden die beginnen met werk aan de lange teugel en bij bij grotere paarden.
Wat heb je nodig voor het werk aan de lange teugel?
- Lange lijnen of lange teugels van 8 tot 9 meter ( later in de opleiding 5 meter)
- Hoofdstel of kaptoom (bitloos of met bit)
- Eventueel een bit (vb Kneveltrens)
- Handschoenen
- Stevige schoenen
- Eventueel een longeersingel met grote ringen