Bijna iedere paardenbezitter longeert zijn of haar paard wel eens of regelmatig. Om je paard te longeren zijn er vele mogelijkheden; aan een enkele lijn zoals een longeerlijn, aan een dubbele lijn, met hulpteugel of zonder lijn waarbij het paard los in de cirkel loopt.
Welke varianten zijn er in een kaptoom?
De kaptoom is een hoofdstel met drie ringen op de neusriem gemaakt van leer, biothaan of nylon en kan met of zonder bit worden gebruikt. De neusriem van de kaptoom kan zonder metaal in de neusriem zijn of met een ijzeren beugel of ketting. In de Academische rijkunst wordt veelal gebruik gemaakt van een kaptoom met ketting, deze kaptoom wordt ook wel de Academische kaptoom genoemd. De kaptoom met een ketting heeft niet een scherpere inwerking dan een kaptoom zonder metaal. Het is nog altijd de ruiterhand die de inwerking bepaald.
Longeren met de kaptoom.
De kaptoom is een uitstekend hulpmiddel om te gebruiken tijdens het longeren. Door te longeren met een kaptoom wordt het paard niet gestoord in de gevoelige paarden mond, maar worden de hulpen gegeven op de neusbeen en achter de oren van het paard.
Bevestiging longeerlijn aan de kaptoom
De longeerlijn of loswerktouw wordt voor het longeren aan de middelste ring van de kaptoom bevestigd. Hiermee kun je je paard voorwaarts begeleiden door je arm, waarmee je de longeerlijn vast houd, te openen. Met je andere arm houd je een zweep en drijf je het paard voorwaarts naar je leidende arm. Komt je paard te laag met het hoofd dan kun je met de drijvende arm je paard vragen zijn hoofd te liften door lijn omhoog te bewegen.
Bevestigen van hulpteugels aan de kaptoom
Longeer je je paard met een hulpteugel, dan kun je de hulpteugel aan de buitenste ringen van de kaptoom bevestigen. Het paard wordt dan niet in de mond gestoord en moet wijken voor de druk van de neusriem en achter de oren.