• Incl.Excl.
  BTW
 • Klantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
    Freedom Riding Articles - Maandag 8 Januari 2017

    FRA de vijf systemen

     

    FRA Bitloos Systeem 1.

    Werking: druk op hals.

     

    Bij een bitloos systeem wordt niet snel aan een rijring of halsring gedacht. De rijring valt wel degelijk onder een bitloze optoming. Het enige contact als communicatiemiddel tussen ruiter en paard is de rijring. De  F.R.A.® rijringen  hebben een roestvast metalen draad, omwikkeld met zacht katoen. Door een speciale knoop is de rijring te verstellen en geschikt voor pony als paard.

    De inwerking van een rijring:

    De rijring is een hulpmiddel om kleine hulpen te geven aan het paard door druk op de hals. Door de ring vrij te laten van de hals, kan de ruiter met zit-, been- en gewichtshulpen rijden. Het paard moet voldoende op de zit-, been en gewichtshulpen reageren om met een rijring te rijden. De rijring werkt door het wijken voor druk. Als de ring tegen de linkerzijde van de hals wordt gelegd, is de rechterzijde vrij van contact. Het paard zal dan wijken voor de druk aan de linkerzijde en naar rechts gaan. Door de duidelijke release* van de rijring voelt het paard zich vrij en kan het zich vrij bewegen.
    *Met release wordt bedoeld dat er geen druk meer aanwezig is.

    Rijden met een rijring:

    Voor de ervaren ruiter die graag zonder hoofdstel wil gaan rijden is dit een ideale tussenoplossing. De ruiter kan zich ontspannen, wetende dat de halsring gebruikt kan worden bij een spannende situatie. De rijring geeft de mogelijkheid om de communicatie met het paard te verfijnen. Het is een geweldig hulpmiddel om de lichaamshulpen van de ruiter meer kracht bij te zetten.
     
    Voor de minder ervaren ruiter is het belangrijk om niet te veel en te snel in één keer te willen.
    Begin met het rijden met een rijring in een relatief kleine begrensde ruimte. Begin in stap, daarna draf, waarna de galop volgt. Neem kleine stapjes en gaat het goed in een kleine ruimte, maak dan de ruimte steeds een stukje groter. Vindt je het nog spannend of gaat het nog niet zoals je wilt? Rij eerst samen met de gebruikelijke optoming en de rijring. Langzaam nemen de hulpen via de rijring de hulpen van je andere optoming over. Of vraag hulp vanaf de grond middels een instructeur of een meer ervaren ruiter.

    Voordelen van rijden met rijring:

    Rijden met een rijring kan ruiter en paard ongekend veel plezier geven. Het ontstaan van een innige, veelal mentale verbinding, maakt deze wijze van rijden tot een ongekende ervaring. De vertrouwensband die tussen ruiter en paard op deze manier ontstaat kan op geen enkele andere manier tot stand worden gebracht.

    Het evenwichtsgevoel, zeker in het geval dat de ruiter met een barebackpad of op de blote paardenrug rijd, wordt hiermee snel en goed ontwikkeld. Ruiter en paard kunnen op deze manier een eenheid vormen. Een harmonieuze combinatie waarbij de twee zwaartepunten samen komen. De ontstane vrijheid in beweging voor ruiter en paard geven mogelijkheden om in relatief korte tijd te ontwikkelen naar een beter gevoel voor rijden in alle disciplines.

    Optomingen F.R.A.® in systeem 1:

    - Anka - rijring / halsring
    - Shiron - rijbalansteugel van leer
    - Shinty - grondwerk balansteugel van leer

     

     

    FRA Bitloos Systeem 2.

    Werking: druk op neus.

     

    Algemene informatie.

    Paarden reageren van nature reflexmatig bij druk op hun neus. Deze hulp is al van oudsher gebruikt door de indianen. Beter bekend als onder de naam Bosal, een stugge doorlopende neusriem. Naast de Bosal zijn er diverse andere optomingen die alleen inwerken bij druk op de neus.

    De F.R.A.® optoming van systeem 2 bestaat uit drie delen:

        - de stijve neusriem
        - het bakstuk die vrijelijk doorloopt tot achter de kin
         - een doorlopende teugel die bevestigd is aan de neusriem met een speciale knoop


    Die doorlopende teugel wordt bij een bosal optoming mecate genoemd. De mecate kan vrij lang zijn. Het gedeelte dat niet als teugel wordt gebruikt, wordt aan de zadelknop of aan de broek van de ruiter bevestigd. De bosal is enkel de neusriem, tezamen met de mecate en de bakstukken, spreekt je van bosal optoming.

    De originele Bosal.

    Van origine wordt de bosal gemaakt van gevlochten runderhuid, waarbij de binnenzijde van de bosal glad is. De mecate en de bakstukken worden gemaakt van hennep of paardenhaar. Tegenwoordig en per land van herkomst kunnen de gebruikte materialen zeer sterk verschillen.
     
    De inwerking van de Bosal.

    Een Bosal behoort evenals de neusriemen van andere bitloze optomingen op het harde gedeelte van de neus te liggen. Het zwevend neusbot blijft vrij van druk. De bosal is zeer effectief bij het uitvoeren van eenduidige hulpen. Dit wordt bewerkstelligd door de centrale bevestiging van de mecate aan de onderkant van de doorlopende vrije neusriem.
    Bij het openen van de teugel naar rechts, wordt er druk uitgeoefend op de linkerzijde van het neusgedeelte waarbij de rechterkant geheel vrij blijft. Het paard zal door deze druk wijken en naar rechts wenden. Het spreekt voor zich dat openen naar links het tegenovergestelde hulp geeft. Deze manier van sturen wordt ook wel neck-reining genoemd, letterlijk vertaald hals sturen. Door gelijktijdig de teugels aan te nemen geeft de bosal uitsluitend druk op de neus. Hiermee zal het paard langzamer gaan of stoppen. Zodra de druk van de teugels wordt gehaald zal de druk onmiddellijk van de bosal gaan. Dit wordt ook wel een directe release genoemd.
    Zoals met alle optomingen is het uiteraard de ruiterhand die uiteindelijk de mate van inwerking bepaald.

    Wanneer is een Bosal geschikt?

    Met de Bosal optoming is het opbouwen van een verfijnde, zeer duidelijke communicatie mogelijk. De optoming geeft zeer goede communicatie signalen en de ervaren ruiter zal zich met deze bitloze optoming in relatief korte tijd goed voelen. In het algemeen biedt de optoming goede mogelijkheden voor het gebruik bij gevoelige paarden en in het bijzonder bij het inrijden van jonge paarden. De bosal en mecate werden van oudsher door de indianen gebruikt en is van oorspronkelijk Spaanse afkomst.

    Optomingen F.R.A.® in systeem 2:

    - Ladurod - uit geheel leer met bakstukken en een brede zacht onderlegde neusriem.
    - Macanta - een bosal optoming in de klassieke uitvoering.


    Alle hackamore en Cavemore optomingen worden door F.R.A.® aangeven als systeem 2.
    Art of Riding adviseert deze optoming als systeem 5.

     

     

    FRA Bitloos Systeem 3.

    Werking: druk op neus en wangen, directe teugelvoering.

    Algemene informatie.

    De lederen neusriem van deze eenvoudige optoming eindigt op beide wangen in een ring waaraan de kinriem en het bakstuk worden bevestigd. Aan een tweede ring op dezelfde plaats worden de teugels bevestigd hetgeen de teugelvoering verfijnt. Schuin verbindt een klein lederen riempje de neusriem nog eens extra met het bakstuk, dat houdt de neusriem netjes op zijn plaats en geeft de ruiter de mogelijkheid druk op de wang uit te oefenen.

    Het touwknoophalster.

    Een touwknoophalster is er in vele kleuren en uitvoeringen. De F.R.A.® touwknoophalsters zijn in verschillende maten en touw diktes te koop.

    De Capal en de Pablo zijn voorzien van een nubuck/lederen nek- en neusbescherming en zijn gericht op professioneel gebruik. Juist de maatvoering van een touwknoophalster speelt een zeer belangrijke rol, het halster dient zonder veel speling, aan te sluiten op het paardenhoofd.

    Pasinstructies:

    Zoals voor alle bitloze optomingen, geldt ook bij de sidepull en het touwknoophalster, dat de neusriem op het harde gedeelte van de neus moet liggen, ongeveer daar waar het neusbeen begint. Het zwevend neusbot blijft vrij. De kinriem van de sidepull, mag gevoelsmatig ’te’ vast, maar beslist niet aangesnoerd zijn. Dit om verdraaiing en schuiven van het hoofdstel te voorkomen.
     
    De inwerking van de Sidepull.

    Letterlijk vertaald betekent het woord sidepull : ’zijwaarts trekken’. Het openen van de teugel door het van de hals af te brengen, geeft druk op het bakstuk en neusriem aan de andere wang van het paardenhoofd. Hierdoor wijkt het paard voor druk en kan stelling gevraagd worden of om af te wenden. Het tegenhouden door gelijke druk via de teugel (ophouding) heeft een eenzijdige hulp van druk op de neus tot gevolg. Hiermee kunnen overgangen, tempowisselingen en òf halthouden gevraagd worden. Dit uiteraard in combinatie met overige ondersteunende lichaamshulpen.

    De hoofdstellen die onder F.R.A.®  systeem 3 vallen, kunnen gebruikt worden om je paard te longeren. Gebruik hiervoor een longeerstukje. Het longeerstukje klik je aan de ringen waar normaal de teugels wordt vastgemaakt. Voor het longeren aan de dubbele lijnen en pessoa gebruik je dezelfde ringen.

    Inwerking van het touwknoophalster:

    In grote lijnen geldt de beschreven inwerking onder sidepull ook voor het touwknoophalster. Te stellen is dat de lage, centrale bevestiging van de teugels de eenzijdige werking van de gegeven hulpen zeer ten goede komt. Knoophalsters lenen zich niet voor longeren.

    Wanneer is de Sidepull of touwknoophalster geschikt?

    De sidepull en de touwknoophalster zijn door de directe inwerkingen heel goede eenvoudige optomingen voor zowel ruiter als paard. Ze worden in combinatie met licht teugel contact gebruikt en zijn zeer geschikt voor gevoelige paarden. Daardoor leent de optoming zich ook in het bijzonder voor het inrijden van jonge paarden en hoog in het bloed staande gevoelige paarden. Ook zijn de optomingen zeer geschikt voor het corrigeren van ’verreden’ paarden met angst voor de ruiterhand. De eenvoud van de optoming maakt deze ook geschikt voor de beginnende ruiter. Tenslotte geven de optomingen fijne mogelijkheden tot het maken van buiten ritten, trektochten en lange afstandsritten.
    Alle hoofdstellen uit systeem 3 kunt u ook als halster gebruiken.

    Optomingen F.R.A.® in systeem 3:

    De touwhalsters van  F.R.A.®:

    - Babia de basic uitvoering  in 3 maten gemaakt van 6mm touw
    - Capal, in 5 maten en gemaakt uit 7mm touw
    - Pablo, in 3 maten en gemaakt uit 6 mm touw


    De sidepull van F.R.A.®:

    - Pardoes
    - Shango
    - Alize Mistral
    - Pariba
    - Flandy
    - Larusha
    - Rebecca
    - Dandy
    - Wendy B

     

    FRA Bitloos Systeem 4.

    Werking: druk op neus en wangen, kingekruiste teugelvoering.

     

    Bij het kingekruist systeem eindigt de neusriem aan beide zijden met een ring waaraan de bakstukken zijn bevestigd. De kingekruiste riemen gaan kruislings door de ring aan het einde  van de neusriem, achter de kin langs. Gevolg is dat het kruislingse geheel wat lager hangt dan bij een kaakgekruist optoming (zie sys-teem 5). Aan de uiteinden van de kruisriemen worden de teugels bevestigd.

    Dit hoofdstel eenvoudig uitgevoerd. Aan dit hoofdstel zijn geen frontriem en keelriem bevestigd. Het bakstuk is aan de linkerzijde te verstellen door middel van een gespsluiting. Eenmaal op maat gemaakt, schuif je het hoofdstel van dit systeem simpelweg op het paardenhoofd waarna je niets meer hoeft vast te maken. Voor de serie F.R.A.® katoenen hoofdstelen uit systeem 4, geldt dat er geen gespsluitingen en leder is verwerkt.
    Evenals bij de meeste bitloze optomingen geldt ook voor de hoofdstellen uit systeem 4, dat de neusriem op het harde gedeelte van de neus moet liggen. Ongeveer daar waar het neusbeen begint, waarbij het zwevend bot gedeelte vrij blijft van druk. De bijzondere bouw van deze hoofdstellen zorgen voor een goede en vaste ligging op het paardenhoofd zonder dat je iets vast hoeft te maken.

    Inwerking Kingekruist hoofdstel:

    De kingekruiste riemen zorgen ervoor dat wanneer je links vraagt, het paard druk aan de rechterkant op neus en wang krijgt. Het paard wijkt voor druk aan de rechterzijde. Door aan de rechter teugel te vragen zal het paard wijken voor de druk op de linkerzijde. Een gelijktijdige ophouding aan beide teugels, sluit de neusriem en geeft het mogelijkheden tot halt houden (hele ophouding) of tempowisselingen (halve ophouding).
    Het vragen via de linker, rechter of beide teugels,  zal door de indirecte teugelvoering altijd een bepaalde mate van dosering nodig hebben. Het is de dosering die de mate van eenzijdige inwerking bepaald. De teugelhulpen worden ondersteund met overige zit- en been hulpen. De kingekruiste riemen dat de teugels aan de neusriem en het bakstuk verbindt, zorgt voor een lage ligging en vrije doorvoer van de kruislingse kinriemen, hetgeen de release zeer ten goede komt.

    Regelmatig reinigen en invetten van de kruislingse kinriemen zorgt ervoor dat deze glad en soepel blijven en de release van dit hoofdstel behouden blijft.
    Met dit hoofdstel wordt longeren aan de enkele longe wordt afgeraden.Voor het longeren aan de dubbele lijnen neem je de teugels af en gebruik je de vrijgekomen ringen voor het bevestigen van de lange lijnen.

    Wanneer is het kingekruist hoofdstel geschikt:

    De optoming wordt in combinatie met licht teugel contact gebruikt en is zeer geschikt voor gevoelige paarden. Het kingekruiste hoofdstel is in het bijzonder geschikt voor het in rijden van jonge paarden en hoog in het bloed staande gevoelige paarden. Het kingekruist hoofdstel is tevens ook als menhoofdstel te gebruiken. Naast dat het hoofdstel als leidhalster te gebruiken is geeft het tevens volledige mondvrijheid hetgeen op buitenritten zijn voordeel kan bieden.

    Optomingen F.R.A.® in systeem 4:

    - Mewi
    - Janosch
    - Lami
    - Tinver
    - Nanouk
    - Igor

     

     

    FRA Bitloos Systeem 5

    Werking: druk op neus, nek en wangen, nek/kaakgekruiste teugelvoering.

     

    Het kaakgekruist bitloos hoofdstel staat beter bekent als het Dr Cook hoofdstel. De neusriem van deze optomingen is aan beide zijden direct achter de bakstukken voorzien van een ring. Door deze ringen loopt een soepele  kruislings riem achter de kin, via de kaken over de nek achter de oren langs. Aan beide uiteinden van deze riem worden de gespen of clips van de teugels bevestigd. Aan de linkerzijde van het hoofdstel zit één gesp voor het op maat maken en één gesp voor het verbinden van de kruislingse riemen. Ter bescherming van het nekgebied, zijn beide riemen zacht onderlegd. De riemen dienen door de passanten  achter de oren geschoven te worden, zodat ze aan beide zijden gelijke lengtes hebben. De gesp van de kinriem is de enige gesp die nodig is om het hooofdstel vast te maken.

    Evenals bij de meeste bitloze optomingen geldt ook voor deze optoming dat de neusriem op het harde gedeelte van de neus moet liggen, ongeveer daar waar het neusbeen begint. De kinriem mag gevoelsmatig ’te’ vast, maar beslist niet aangesnoerd zijn. Dit om verdraaiing van het hoofdstel te voorkomen. De bakstukken van bitloze hoofdstellen met een kaakgekruist systeem zullen altijd de neiging hebben enigszins op te bollen achter de oren.

    De inwerking van het kaakgekruist hoofdstel:

    Bij de kruislingse teugel inwerking, vergroot het vragen van de rechter teugel de druk tegen de linkerzijde van de onderwang (kaak).  Door het vragen via de linkerteugel ontstaat druk op de rechterzijde van de onderwang (kaak). Door het vragen aan de teugel zal het paard wijken voor de druk en kunnen er wendingen worden gereden. Gelijke inwerking op beide teugels geeft druk op neus, nek en kaken over het gehele paardenhoofd. Hierdoor kan door het maken van een ophouding  tempowisselingen gereden worden en de overgang naar het halthouden gemaakt worden.
    De dosering van ongelijke inwerking, geeft ongelijke drukdoseringen. Voor dit systeem betekent dit, dat de hoeveelheid eenzijdige druk afhankelijk is van de gedoseerde hulpen van de ruiter via de teugels.
    De kaakriemen dienen met regelmaat te worden gereinigd en ingevet, om de release van het kaakgekruiste systeem in stand te houden.

    Longeren met het kaakgekruiste hoofdstel:

    Met het kaakgekruiste hoofdstel kan worden gelongeerd. Dit kan aan de enkele, dubbele of in combinatie met een Pessoa teugel, uitsluitend met gebruik van een longeerstukje. Het longeerstukje haak je in de ringen die de kinriemen geleiden (de kruislingse kaakriemen zijn dan niet in gebruik, om ze niet los te laten hangen kan je ze mee inhaken). Voor het longeren aan de dubbele lijnen en longeren met de pessoa, gebruik je de ringen van de kruislingse kinriemen.

     

    Wanneer is de kaakgeruist hoofdstel geschikt?

    Met deze optoming kan het gevoelige en minder gevoelige paard worden gereden in alle disciplines. De fijn te doseren inwerkingen maken het met licht teugel contact zeker geschikt voor de dressuur en geven daarnaast extra mogelijkheden tot het rijden van minder gevoelige paarden.
    Het kaakgekruist hoofdstel is prima te gebruiken om te mennen. Het hoofdstel is technisch niet geschikt om als halster te gebruiken.

    Optomingen F.R.A.® in systeem 5:

    - Joerie
    - Dietsji
    - Taiga
    - Ulan
    - Abbey
    - Indy
    - El Camin
    - Palona

     

     

     Bron: http://www.wilde-aecker.com

     

     

    Kennis en product informatie

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Als je onze site gebruikt, krijg je van ons cookies! By using our site you get cookies! Manage cookies