Wat is een Bitloos Hoofdstel?
Een bitloos hoofdstel is een hoofdstel waarbij het paard geen bit in de mond heeft. De teugels worden aan het hoofdstel bevestigd. Een hoofdstel met een bit geeft druk op het hoofd van het paard en in de mond van het paard. Een bit werkt in op de gevoelige lagen (het gedeelte in de mond van het paard waar geen tanden zitten) en geeft druk achter de oren. Doordat het paard wijkt voor de druk in de mond en achter de oren geeft het paard na.
Een bitloos hoofdstel werkt op dezelfde manier met wijken voor de druk op het hoofd van het paard. Een bitloos hoofdstel heeft verschillende systemen. Ieder systeem geeft een andere druk op het paardenhoofd.
De verschillende systemen van een bitloos hoofdstel zijn:
Waarom bitloos rijden?
Er zijn verschillende redenen waarom ruiters bitloos gaan rijden. Sommige paarden zijn tegenwoordig zo gevoelig in de mond dat het paard een bit niet accepteert of omdat het een nare ervaring heeft gehad met een bit. Is je paard naar de tandarts geweest dan mag het meestal een paar dagen niet met een bit worden gereden, een bitloos hoofdstel is dan een uitkomst om toch te kunnen rijden.
Je kunt ook ter afwisseling bitloos gaan rijden of omdat je het gewoon geen fijn idee vind om een bit in de mond van je paard te gebruiken.
Beginnen met Bitloos Rijden
Ieder paard is anders, de één is gevoeliger dan de ander. Wel bitloos systeem het meest geschikt is voor je paard? daar kom je alleen echt achter door het uit te proberen. Als je wil beginnen met bitloos rijden dan kun je het beste beginnen met een Kaptoom of Side Pull. Bij jonge paarden of paarden die de neiging hebben om te gaan kantelen raden wij een kaptoom aan. Bij een kaptoom zitten de ringen meer voor op de neus waardoor het paard minder gaat kantelen met het hoofd en de juiste stelling en buiging kan worden gevraagd.
Mag ik Bitloos wedstrijd rijden?
Jazeker dat kan en mag. De KNHS heeft wel een aantal bitloze hoofdstellen uitgesloten, maar veel bitloze hoofdstellen zijn goedgekeurd voor officiële wedstrijden.
Welke bitloze hoofdstellen zijn toegestaan lees je op de website van de KNHS.
Sinds 2010 mag je officieel wedstrijden rijden met een bitloos hoofdstel. Toen mocht dat tot en met de klasse L2. Vanaf 2016 mag je ook in de klasse M2 bitloos starten en vanaf April 2021 mag je tot en met de klasse ZZL bitloos starten.
In 2010 waren er aparte bitloze rubrieken om bitloos wedstrijden te rijden met aparte protocollen. Daarmee was de KNHS, naast Zuid Afrika, de tweede nationale federatie die bitloos rijden toe stond. De keuze om dit in aparte rubrieken te laten verrijden was om de ontwikkeling te kunnen monitoren.
in 2014 heeft de KNHS het bitloos rijden in de reguliere rubrieken opgenomen, omdat de aantal starts in de aparte rubrieken laag was. De KNHS wilde het toch mogelijk maken om bitloos te kunnen starten tot en met de klasse L2 in de wedstrijd verband.
In 2016 heeft de KNHS het bitloos rijden toegestaan tot en met de klasse M2
in 2021 heeft de KNHS het bitloos rijden toegestaan tot en met de klasse ZZL.
Advies nodig over een Bitloos Hoofdstel?
Door jaren van ervaring met verschillende paarden en verschillende bitloze systemen kunnen wij je een advies geven bij het maken van een keuze. Neem dan contact op via de mail of WhatsApp. Vertel je wensen, waar je tegenaan loopt en het trainingsniveau van je paard. Je ontvangt zsm een advies op maat.